WormBag vs. Composthoop

,

„Maar ik heb al een tuin, ik heb dat niet nodig.”

Dat heb ik al een paar keer gehoord en onlangs heb ik het er met mijn moeder uitgebreid over gehad. Het resultaat van onze discussie wil ik nu graag met jullie delen. Een composthoop en de WormBag hebben veel gemeen, aangezien beide jouw organische afval met behulp van compostwormen willen verwerken. Maar als je het van naderbij bekijkt, heeft elke variant zijn voordelen.

De voordelen van de WormBag:

  • De locatie: Het is koud, het giet en het waait ook nog eens stevig. Het is dan natuurlijk extra fijn om naar het andere eind van de tuin te moeten gaan om het gft-afval te kunnen weggooien. Maar niet heus. Het voordeel van de WormBag is dat de locatie veel flexibeler is. Hij kan in de garage of in de kelder staan, naast de andere vuilnisbakken of om de hoek van het huis. En als u een betere locatie bedenkt, kunt u hem in een mum van tijd verplaatsen.
  • Optiek: In mijn gedachten zie ik de scheve en half vergane composthoop van mijn ouders enerzijds (sorry mam? ) en de WormBag anderzijds. Met een WormBag is het makkelijker om het er netjes uit te laten zien. Daarom hoeft u hem in de tuin niet in het laatste hoekje te verstoppen en is hij ook geschikt voor personen die geen een composthoop kunnen maken, zoals bijvoorbeeld bij huurwoningen met een tuin.
  • Geen ongewenste huisgenoten: Iedereen die ooit muizen of ratten in de compost heeft gehad, weet hoe moeilijk het is om ze er weer uit te krijgen. Bij de WormBag is alles afgesloten en kunnen ze niet bij het wormenvoer komen. Bovendien is het ook mogelijk om hem in huis te plaatsen (in de kelder, de gang, de garage, enz.).
  • Geurloos: Als alles goed loopt krijg je noch bij de composthoop, noch bij de WormBag een geurontwikkeling. Wij hebben echter gemerkt dat het bij de WormBag gemakkelijker is om het systeem in balans te houden. Daarom gaat dit punt naar de WormBag.
  • De wormenhumus oogsten: Aangezien de WormBag over het algemeen voedselresten bevat, is de wormenhumus vaak fijner en kan deze zonder zeven worden gebruikt als voedingsaarde voor de bodem.

De voordelen van een composthoop

  • Het volume: De WormBag is echter geen wonderproduct en kan maximaal 2 liter organisch afval per dag verwerken. Voor keukenafval is dit in de meeste gevallen voldoende, maar als u veel groenafval en dergelijke hebt, kunt u niet zonder een composthoop.
  • Al aanwezig: In veel gevallen is de composthoop er gewoon al. Als alles goed gaat en er geen problemen mee zijn: Top! U kunt er gewoon zoals voorheen mee doorgaan!

Of het nu gaat om een composthoop, een WormBag of een wormenbak – alle systemen voldoen aan het belangrijkste aspect: ze zetten ons organische afval om in waardevolle humus en doen dit zonder lange transportroutes. Kies het systeem dat het best aan uw behoeften beantwoordt, het belangrijkste is dat het organisch afval wordt omgezet in zwart goud en in de voedingsstoffencyclus blijft!

Meer informatie:

De WormBag wordt sinds 2017 geproduceerd door de Amerikaanse Urban Worm Company en wordt door ons in Europa gedistribueerd. Meer informatie over het product vindt u hier:
Engels (english): https://wormbag.com/
Frans (français): https://wormbag.com/fr/
De WormBag in onze Onlineshop:  https://wormenkrukje.nl/produkt/wormbag/