FAQ – Vaak gevraagd – hier beantwoord

Beste (toekomstige) eigenaren van een wormenkrukje, wij beantwoorden graag jullie vragen. De meest gestelde vragen hebben we hier op een rijtje gezet. Je vindt de antwoorden ook in de meegeleverde handleiding. Zit het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan gerust een e-mail. Het e-mailadres en wat je kunt doen om het support te vereenvoudigen vind je onderaan deze pagina.

Vragen over de wormenkist voor het plaatsen van de bestelling

Voor de normale wormebak geldt: Op een plek waar je zelf graag langer verblijft, werkt het ook goed voor de wormen in de bak. Dus in de zomer zou de directe zon te veel zijn en in de winter zou de temperatuur onder +5 graden te koud zijn. De kist moet ook worden beschermd tegen neerslag. Hetzelfde geldt voor de Urban Worm Bag/Worm zak.

De gezinskist daarentegen kan het hele jaar door buiten staan, omdat deze veel beter isoleert. In de zomer moet deze echter niet worden blootgesteld aan de felle zon. In de winter kan de gezinskist buiten blijven,  maar moet je er rekening mee houden dat de wormen langzamer werken door de lagere temperaturen.

Als het in je appartement in de zomer ook rond de 30 graden wordt, raden we je aan om de wormenbak af te koelen: vul een flesje met water en zet het ’s nachts in de diepvriezer. Zet ’s morgens de gekoelde fles in je wormenkrukje ter verkoeling

a, dat is prima. Als de temperatuur zelfs in de winter niet onder +5 graden daalt, is het zelfs optimaal.

De micro-organismen beginnen het gft-afval onmiddellijk te verwerken. Door het regelmatige voeren is er geen stank, omdat alles goed lucht is en de wormen gemakkelijk kunnen bewegen.

Je hoeft je relatie niet op het spel te zetten – kom gewoon een keer langs als we op een beurs staan in de buurt. Zo kan iedereen kennismaken met de wormenbak. We geven met plezier uitleg.

Aangezien er meer dan 90% van de door ons verkochte wormenbakken in gebruik zijn, wordt er 500 ton organisch afval per jaar omgezet in de fijnste wormenhumus. Geen onnodig transport, geen verloren grondstoffen en echt goede aarde. Dat maakt nogal wat uit :-)

Voer regelmatig, idealiter 1x per dag. Kleine stukjes rauwe groente en fruit moeten het hoofdingrediënt zijn. ¼ van de voedingshoeveelheid moet bestaan uit flarden karton en krantenpapier.  Niet meer dan een derde van de voerhoeveelheid mag bestaan uit koffiedik. Als de koffiedik erg droog is, bevochtig deze dan met een spuitflesje. Bedek het gft-afval met hennepmatten of krantenlagen om vocht in het organisch afval te houden. Wormen eten geen droge schelpen.
Voer geen beschimmelde groente- en fruitresten. Ook ongeschikt zijn brood, graanproducten en citrusvruchten.
Hier vindt u meer tips en advies over het lievelingseten van de wormen: https://wormenkrukje.nl/goed-composteren/

1 week: geen probleem

2 -3 weken: zet voedsel voor ongeveer een week en ook genoeg karton en papier snippers in de kist. Bevochtig het goed!

4 weken en langer: zoek een worm-sitter :-)

Zorg ervoor dat de kist niet uitdroogt als je weg bent en bevochtig hem eventueel nog een keer voordat je weggaat. Optimale locatie tijdens je afwezigheid zijn badkamer, kelder en bijkeuken (minder zonlicht).

1) haal de groene kist = voerkrat (inclusief inhoud) uit de houten kist en zet deze opzij

2) neem de afgewerkte humus met de handen uit de houten kist, sorteer de resterende wormen en stop ze in de groene kist.

3) Maak de inhoud van de groene doos voorzichtig leeg in de houten doos.

4) begin opnieuw: voer in de houten kist tot de groene kist weer gelijk is met de bovenrand van de houten kist

5) als dit het geval is, zet dan het groene voerkrat terug op zijn plaats en voer van daaruit opnieuw.

Met vier mensen kun je op een kist dansen, zelfs op één met wieltjes. We hebben het zelf uitgetest :-)

In theorie, ja. Maar in de praktijk is dat toch niet zo handig. Om de wormenkist te starten heb je ongeveer 500 wormen nodig. Dat zijn best veel. Daarnaast moeten deze wormen tot het juiste geslacht (compostworm) horen.

Natuurlijk, maar houd wel het vochtgehalte van de kist in de gaten. Test het door middel van een vuistproef.

Als de wormenkruk in een droge ruimte wordt geplaatst, gaat deze tot 15 jaar mee. In een vrij vochtige omgeving tot 7 jaar. Het zijn compostwormen, geen houtwormen.

We hebben er lang en hard aan gewerkt en intensief getest. Zodat we een wormenbak kunnen aanbieden die echt werkt en waar je jarenlang plezier aan beleeft. De kist wordt in Oostenrijk geproduceerd in samenwerking met een integratieve onderneming en er komt veel handwerk bij kijken. Onze wormenkist lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar zijn binnenleven is technisch geperfectioneerd. Ook bieden we support na de aankoop.

In ieder geval zijn we blij met elke nieuwe wormenbak die in gebruik wordt genomen en werkt en zo gft-afval in humus omzet. Het maakt niet uit of deze door ons of door onszelf wordt gebouwd! Belangrijk is de ervaring dat wormcompostering werkt en dat er nog veel mogelijkheden in zitten.

Vragen over de levering

Voordat de wormen op reis gaan, voeren we ze goed en zorgen we voor het nodige vocht in het substraat. Theoretisch zouden ze een langere reis van 4-5 weken overleven. Normaal gesproken komen de wormen echter binnen enkele dagen bij je aan. We hebben ook de verzendingsroute met onze bezorgpartner zo ver besproken dat de pakketten nooit lang in de bestelwagen worden opgeslagen en ze dus niet kunnen afkoelen of oververhit raken. Als ze ’s nachts worden opgeslagen, gebeurt dit in het geconditioneerde verzendingsmagazijn en niet in de bestelwagen.

Gebruik de track & trace-link die je via e-mail hebt ontvangen.Zo weet je waar het pakketje op dit moment is. Let op: Het kan tot 24 uur duren voordat de eerste informatie wordt weergegeven. Werkt de track & trace-link ook na deze 24 uur niet? Neem dan contact op met ons of met onze verzendpartner.

e kunt ons een gewenste datum geven in het commentaarveld wanneer je bestelt en ons vertellen wanneer we het pakketje moeten versturen. Onze verzendpartner haalt de pakketten altijd op dinsdag- en woensdagochtend bij ons op. Voor zover wij op jouw wens kunnen ingaan. Kort nadat jouw pakket is verstuurd, ontvang je je trackingnummer met een trackinglink en kun je je pakket tot aan jou volgen.

Wij verwerken de bestellingen altijd op maandag en dinsdag. De pakketten verlaten onze werkplaats in de eerste helft van de week. Ze worden per post NL verstuurd, zodat jouw wormenkrukje/Urban Worm Bag hoogstwaarschijnlijk nog voor het weekend aankomt.

Als je je bestelling afrond in het weekend en ook direct betaalt, ontvang je je pakketje binnen een week. Als je bestelling en betaling echter pas na dinsdagochtend bij ons aankomt, hebben we een week nodig om je bestelling te verwerken.

Vragen over de wormenkist bij je thuis

De belangrijkste stap is om de vliegen duidelijk te identificeren.

De 2 meest voorkomende vliegen zijn fruitvliegen en rouwvliegjes; het is het beste om ze te pakken te krijgen zodra de plaag begint en niet te wachten. Soms komen er ook huisvliegen voor.

Fruitvliegen:

Ze houden van fruit, en iedereen kent ze als ze de fruitschaal in de zomer aanvallen. Hun lichaam is enigszins doorschijnend, ze hebben licht rode ogen en ze kunnen 0,5 tot 1,5 mm groot zijn. Een goed (preventief) middel is om het organisch afval direct te voeren en niet voor langere tijd in een staande bak te verzamelen. Dat is een uitnodiging voor de fruitvliegjes om daar hun eieren te leggen. Een hennepmat om de bovenste verse laag organisch afval goed te bedekken is zeer nuttig, omdat dit het veel moeilijker maakt voor de vlieg om hun eieren te leggen. Een fruitvlieg kan 2-3 maanden leven en tot 100 eieren per dag leggen. Van het ei tot het eierleggende vrouwtje duurt het slechts 10 dagen.

Zodra het fruitvliegseizoen begint (d.w.z. de eerste vliegen cirkelen om de fruitschaal) is het raadzaam om direct een fruitvliegenval op te zetten. Zo kunnen ze zich niet ongehinderd in je keuken verspreiden. Helaas zijn fruitvliegen in de zomer erg moeilijk te vermijden, omdat hun eieren op vrijwel elk fruit zitten. Bij fruitvliegen IN de wormenbak kan er ook direct een val in de bak worden geplaatst.

De volgende stappen helpen – indien consequent gevolgd – om fruitvliegen te verdrijven of te reduceren tot een aanvaardbaar niveau:

Gebruik een verse hennepmat, bedek de bovenste laag organisch afval in de wormenbak ermee. Plaats de fruitvliegenval naast de fruitschaal en in de wormenbak.

In geval van een zware plaag: zie punt 1. en voer geen restjes fruit meer. De suiker die erin zit zou op magische wijze nog meer vliegen lokken. We bevelen aan om het verse organische afval te begraven onder het andere materiaal in de wormenkist. (Dit is natuurlijk alleen mogelijk wanneer je er al wat substraat in hebt zitten). Een andere mogelijkheid zou zijn om de eieren die zich op de schillen bevinden te verwijderen door eerst het organische afval in te vriezen, het vervolgens weer te ontdooien en het dan pas te voeren. (Deze methode is natuurlijk minder CO2-neutraal en daarom alleen in noodgevallen).

In geval van een zeer sterke plaag: stop 2 tot 3 weken met voeren! Om dit te doen, moet je eerst voorzichtig kartonsnippers in de bovenste lagen werken en ze bevochtigen. Strooi er 1-2 eetlepels mineraalmengsel overheen. Plaats dan 1 zijde van een krant overheen, die tot in de hoeken reikt. Bevochtig de krant met een spuitflesje en prik met je vinger 5-8 kleine luchtgaten. Dan bedek je alles met een hennepmat.

Zet de azijnval in een hoek van de wormenbak op de krant, duw daarvoor de hennepmat een beetje opzij. Controleer de wormenbak om de 2-3 dagen: is het het vochtgehalte goed? …en lucht de bak hierbij gedurende 15-20 minuten. Belangrijk: Als je de kist opent, houd de stofzuiger dan meteen aan, open het deksel van de kist een beetje en zuig met de stofzuigerpijp om zoveel mogelijk vliegen op te vangen. Vervang de azijn val en als de krant gaatjes krijgt, leg er dan een nieuwe pagina op.

Als de fruitvliegjes minder worden, ga dan wat langer door met de “kuur” om de volgende broedcyclus op te vangen. Maak je geen zorgen, je wormen zullen niet meteen verhongeren, maar de vliegen zullen merkbaar met minder zijn. (Natuurlijk heeft een wormenbak de bedoeling om het organische afval om te zetten in waardevolle wormenhumus. Maar als je je alleen maar ergert aan de fruitvliegen, dan is deze stap belangrijk om uite te voeren.

Rouwvliegjes

Ze zijn zwart en worden ook vaak gezien als “zwarte kevers”. Een mogelijk kenteken is dat wanneer ze paren, hun achterlijf aan elkaar hangen en de daarbij rondlopen (zoals op de foto). Hier helpt een snelle behandeling met Neemolie (verkrijgbaar in onze webshop, hier adviseren wij een mengverhouding van 5 ml Neemolie op 1 liter water). Daarmee de binnenkant van de wormenbak twee keer per dag sproeien. Ga door met de behandeling voor 14 dagen. Ga de toenemende nattigheid in de kist tegen door kartonsnippers te voeren. Een tijdelijke stop van het organisch afval voer gedurende deze periode kan de effectiviteit van de neemoliebehandeling verhogen.

Je kunt de vliegen ook wegvegen met een doekje of ze stofzuigen als ze op het deksel rondkruipen. Dit zal ook het aantal vliegen vele malen verminderen. Ook potplanten in de omgeving van de kist kunnen worden besmet; ook deze moeten dan worden behandeld. Gele plakstrips, die gemakkelijk aan de binnenkant van het deksel van de wormenbak kunnen worden bevestigd, helpen ook om het aantal rouwvliegjes te verminderen.

Vaak worden ook nematoden aanbevolen om de larven van rouwvliegjes te bestrijden.

We hebben dit meerdere malen getest en in tegenstelling tot de toepassing in potplanten konden we helaas geen goede resultaten behalen in de wormenbak.

Huisvliegen:

In de zomer kan een huisvlieg de wormenbak aantrekkelijk vinden als kinderkamer. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door bij het luchten van de kist een laken of vliegen net over de doos te hangen. Op deze manier vindt de vlieg geen toegang en krijgen de wormen nog steeds frisse lucht :-)

Ja, het kan heel goed werken. Maar wanneer je een verhoogde hoeveelheid van enchytrae hebt, is dat niet voldoende.

Als je geen mogelijkheid hebt de eierschalen te malen, kun je ze ook zo klein mogelijk verpletteren met de achterkant van een lepel en ze zo in de wormenbak doen. Ze zullen het mineraalmengsel dan echter niet vervangen. Omdat het ongeveer 2 jaar duurt voordat de eierschalen zijn afgebroken, kun je ze nog steeds zien, zelfs bij het oogsten van humus na ongeveer 6 maanden.

Geef jouw wormen wat rust, graaf niet rond in de kist en til het groene voerkrat niet op nadat je hem hebt geplaatst. Ze denken zo misschien dat er een groot roofdier is en ze zullen onderduiken. :-) Als dat niet het probleem kan zijn, neem dan een deel van het afgewerkte substraat inclusief wormen uit de houten kist en stop dit in het groene voerkrat.

De wormen kronkelen door het organisch afval, je ziet kleine wormpjes en cocons en er is geen merkbare geur.

Ja, en het is een goed teken! De wormen houden van de hennepmat, omdat deze zorgt voor een evenwichtig klimaat in de wormenbak en uitdroging voorkomt. Het wordt steeds meer geperforeerd en uiteindelijk opgegeten. Als alternatief kun je een aantal lagen krantenpapier erop leggen of een nieuwe navulset bestellen.

De hoeveelheid of het voorkomen van de wormen thee is afhankelijk van het soort voedsel, de locatie van het wormenkrukje en sinds wanneer de bak in gebruik is. In de eerste 2-3 maanden is de afwezigheid van wormenthee helemaal normaal. Maar als je echt wormenthee wilt oogsten, schenk er dan 1 glas water in – tadaaaaaa! :-) (Doe het alstublieft niet te vaak).

Gebeurt dit af en toe, dan is dit heel normaal. Maar als het er meer dan 100 wormen zijn, is het alarmerend. Het is dan te heet of te zuur in de kist. Verwijder een deel van het organische afval, laat het deksel open bij daglicht en controleer de temperatuur en de vochtigheidsgraad. In enkele gevallen kunnen trillingen (wasmachine) ook een trigger zijn voor paalvorming.

Lees de handleiding nog eens door om te zien of er een punt is dat misschien niet goed is. Als het probleem na een week nog niet is opgelost, bel ons dan.

Strooi eens per maand 2 eetlepels als poedersuiker op het organisch afval. Op het moment dat er een verhoogde hoeveelheid enchytreeën optreedt, voeg dan 1 eetlepel extra toe.

Het is eigenlijk niet nodig, want de kartonsnippers plus het substraat met de startpopulatie zijn ruim voldoende. Wanneer je er nog iets bij wilt geven zouden we grond uit de tuin of paardenmest gebruiken die al wat heeft gestaan. Voor de Urban Worm Bag kunnen ook kokosvezels worden toegevoegd.

Potgrond zou een slecht idee zijn omdat er vaak te veel zout in de grond zit die ervoor zorgt dat de wormen verbranden.

Ja, zolang het maar geen plantendelen uit hout zijn. Ze zijn niet schadelijk, maar worden slechts langzaam afgebroken.

Droogte is de grootste vijand van de wormen. Zelfs als de kist er (nog) vochtig uitziet op het oppervlak, kan het er aan de onderkant anders uitzien. Zorg ervoor dat je de test met de vuistproef doet. Als hieruit blijkt dat alles past, voer dan 2 eetlepels bloem per week. Dit lokt de wormen naar de top en meestal blijkt dat ze zich gewoon verstoppen.

Niet echt. De wormen passen zich aan de grootte van de kist en de hoeveelheid voedsel aan. Wormenpopulaties werken met een maximale dichtheid. Wanneer zij deze hebben bereikt gaan ze zich niet voortplanten. Maar je kunt natuurlijk wel wormen geven aan vrienden die ook een wormenkist willen starten. En als je er echt, echt veel hebt, kun je ze aan ons verkopen. We betalen 1,9 cent per volwassen worm ;-)

Proberen de “bugs” te identificeren. Met normale huisgenoten hoef je niets te doen. Bij ongewenste gasten probeer het advies uit andere antwoorden hier in de FAQ snel uit te voeren, dan gaat alles weer snel in balans zijn.

Andere bewoners van het wormenkrukje: 

Naast de micro-organismen en de compostwormen zijn er nog drie andere bewoners van de wormenbak die meehelpen composteren.

Enchytres: Kleine witte wormpjes die tot 5-30 mm lang worden. Zij horen in de kist. Als er meer enchyters dan wormen zijn, is de wormenbak te zuur (de ph-waarde is verstoord). Een hulpmiddel is het toevoegen van het mineraalmengsel.

Springstaarten: kleine witte zespotigen die kunnen 1-5 mm lang zijn. Ze komen ook vaak voor.

Pissebedden: kleine zwarte 14-voeters. Ze komen vrij zelden voor. Als je ze niet in de wormenbak wilt hebben, kunnen ze met de hand worden verwijderd.

Alle drie de huisgenoten van de compostworm zijn belangrijke afbrekers van organisch afval.

Het zijn waarschijnlijk de zaden van de laatste pompoen of iets dergelijks :-) Je kunt de scheuten gewoon buigen en alles in de bak laten zitten. De wormen zullen er voorzichtig mee omgaan.

Ja, als ze vochtig genoeg zijn en bedekt worden, zullen ze worden gegeten.

 

Theoretisch gezien wel. Mogelijk zijn er veganistische restjes zoals gekookte groenten. Maar in de eerste plaats moeten de restjes rauw fruit en groente, maar ook karton en papiersnippers gevoed worden.

Wanneer de wormen een hoop vormen duidt dit op stress. Enerzijds kan het zijn dat het te droog, te heet (meer dan 35°C) of het milieu te zuur is. Een andere reden kan zijn onaangename trillingen (bijvoorbeeld van de wasmachine als deze in de directe omgeving staat)

Als de reden zou kunnen liggen in de warmteontwikkeling, dan was de hoeveelheid voedsel te groot of het voedsel te dicht. Verwijder een deel van het organische afval, zet de bak indien mogelijk op een koelere plaats. Zorg ervoor dat de bak de juiste vochtigheidsgraad heeft en laat het deksel open gedurende de dag. Als dit niet de reden is en er geen trillingen zijn, leg dan 1-2 lepels mineraalmengsel op het organisch afval en zorg ook voor ventilatie.

Het spijt ons dat te horen.

Het komt zelden voor dat de wormen van de ene op de andere dag erger worden of zelfs sterven. Het is meestal een langere ontwikkeling. Een regelmatige blik in de wormenbak en soms een greep in het organisch afval of half verwerkte humus (indien gewenst met handschoenen) geeft duidelijkheid over de toestand van de “ecosysteem-wormbox” en de wormpopulatie.

Om het duidelijk te zeggen: de meest effectieve manier om de wormen in de wormen hemel te krijgen is droogte.

Een langdurige afwezigheid van wormenthee zou een indicatie kunnen zijn dat de doos te droog is. Maar voor de zekerheid moet je een vuistproef doen.

De tweede meest voorkomende reden voor plotselinge worm dood of massale wormenvlucht is een verhoogde warmteontwikkeling. Ofwel omdat het te warm is in de woonkamer, ofwel omdat de kist in de brandende zon staat, ofwel omdat de hoeveelheid voedsel te groot is. Als er te veel organisch afval in één keer in de wormenbak wordt gestopt, ontstaat er warmte. Dit zou het meest merkbaar zijn bij het voeren van gemaaid gras. Dus hiervan niet te veel voeren.

In de hete zomer is het mogelijk dat je terugkomt van vakantie en de warmteontwikkeling in het appartement heeft ook een hitteschok veroorzaakt. Dit zou blijken uit een zeer modderige, ingestorte inhoud en de wormen zouden niet zichtbaar zijn aan het oppervlak. In dit geval is het nodig om voldoende kartonnen stekken toe te voegen (voorzichtig mengen) om het substraat weer te beluchten. Meestal zal de kist snel herstellen.

Een derde mogelijke reden is eiwit- of koolhydraten vergiftiging, bijvoorbeeld als brood of vlees in de wormenkist terechtkomt. In dit geval vertonen de wormen een nogal bleke verkleuring en gedeeltelijke vernauwing van het lichaam. Hier is het noodzakelijk om het eiwitrijke materiaal snel uit de kist te verwijderen. 2 eetlepels mineraalmengsel helpen de wormen te herstellen. Controleer ook de vochtigheid!

Het komt echter vaak voor dat de wormpopulatie zich in de onderste hoeken verbergt om een schuilplaats te zoeken (vooral bij hitte of droogte). Met onmiddellijke tegenmaatregelen kan de wormpopulatie dus meestal worden gered en met een beetje zorg zijn ze binnen 1-2 weken weer klaar om te gaan.

Voor alle andere vragen kan je ons een bericht sturen naar info@wormenkrukje.nl.

BELANGRIJK: Om je vraag snel en accuraat te kunnen beantwoorden, hebben we een foto van de open wormenbak nodig en de volgende informatie:

 1. Welk model van wormenkist is het? Besteld als bouwpakket of als kant-en-klare wormenbak?
 2. Wanneer werd de wormenbak opgestart?
 3. Waar staat de Wormenkist?
 4. Hoe ruikt de wormenbak?
 5. Waar zitten de wormen?
 6. Hoe is de luchtvochtigheid in de wormenbak? (bepalen door middel van een vuistproef)
 7. Wat werd er de laatste 4 weken voornamelijk gevoed?
 8. Bestaat (ten minste) 20 % van de voeding uit karton en papiersnippers?
 9. Wanneer werd het laatste mineraalmengsel gegeven?
 10. Zit er regelmatig wormenthee in het wormentheekopje?
 11. Gebruik je een hennepmat of 1 laag krant om de bovenste laag te bedekken?
 12. Als vliegen het probleem zijn: Probeer ze goed te identificeren.

We zullen je aanvraag zo snel mogelijk beantwoorden, beloofd! :-)